Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.
Bezpieczna żywność jest jednym z najważniejszych gwarantów dobrego zdrowia. Kampania podkreśla potrzebę przekształcenia systemów żywnościowych w taki sposób,
aby zapewniały lepsze zdrowie w sposób zrównoważony, w celu zapobiegania większości chorób przenoszonych drogą pokarmową. Osoby odpowiedzialne za tworzenie polityki
w zakresie systemów żywnościowych, praktycy i inwestorzy są zachęcani do zmiany kierunku swoich działań w celu zwiększenia zrównoważonej produkcji i konsumpcji bezpiecznej żywności.
Wszyscy mamy do odegrania pewną rolę; niezależnie od tego, czy uprawiamy, przetwarzamy, transportujemy, przechowujemy, sprzedajemy, kupujemy, przygotowujemy czy podajemy żywność, bezpieczeństwo żywności jest w naszych rękach. Jeśli będziemy współpracować, wszyscy możemy przyczynić się do tego, by żywność była bezpieczniejsza i zdrowsza.
info: https://www.gov.pl/web/psse-lobez/7-czerwca-2023-r---miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!